Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor San Francisco op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over San Francisco of California kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar San Francisco

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar San Francisco wilt maken.

Aardbevingen

In San Francisco bestaat de kans op aardbevingen. Dat komt door de ligging op de San Andreasbreuk die de oorzaak is van aardbevingen in de regio. Vaak betreft het kleine en vrij onschuldige aardbevingen, maar een grote aardbeving is zeer goed mogelijk in San Francisco. Volg in dat geval altijd de instructies van de autoriteiten op.

Aardbevingen

Activiteiten en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in San Francisco bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in San Francisco.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in San Francisco
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in San Francisco via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in San Francisco via GetYourGuide

Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-.

Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in San Francisco.

Elektriciteit

Feesten en feestdagen

Er zijn in San Francisco verschillende feestdagen. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor San Francisco. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in San Francisco:

Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
Chinees Nieuwjaar eind januari of begin februari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
St. Patrick’s Day Parade op 17 maart
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
San Francisco Pride eind juni
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december




Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valethulp, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in San Francisco?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi. Zo ga je nooit meer de mist in als het aankomt op de juiste fooi geven.

Fooien

Geld

De officiële munteenheid in San Francisco is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in San Francisco niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Dit gebeurt vooral bij parkeerterreinen (zou het iets met zwart geld te maken hebben?). Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen.

Geldautomaat

Gezondheid

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de Verenigde Staten vaak hoger dan in Nederland. Er is dus een redelijke kans dat onze standaard zorgverzekering niet alle medische kosten in San Francisco dekken. Het afsluiten van een reisverzekering met dekking van medische kosten is daarom eigenlijk een ‘must’ als je naar Amerika reist. Het komt niet zelden voor dat je een aantal standaard behandelingen, consult en medicijnen eerst zelf voor moet schieten.

Ben je in directe medische nood dan moet je het algemene alarmnummer 911 (gratis) bellen. Is er geen noodsituatie dan ga je in eerste instantie naar een huisarts. In de Verenigde Staten vind je die als ‘general practitioner’ of ‘physician’. Je kunt er eentje via internet zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de receptie van je hotel of motel vragen waar je de dichtstbijzijnde arts of dokterspost kunt vinden.

Er gelden voor San Francisco geen extra gezondheidsrisico’s in vergelijking tot Nederland of België.

Internet

Natuurlijk wil je ook in San Francisco online zijn. E-mail checken, surfen, je ervaringen delen met vrienden, apps gebruiken die een internetverbinding nodig hebben…het kan allemaal in San Francisco. Doe je dat via het mobiele netwerk dan kunnen de kosten, afhankelijk van je provider en contract, hoog zijn. Zeker als je redelijk wat dataverkeer genereert loopt de rekening snel op. Het is daarom vaak verstandiger om via WI-FI online te gaan. Op vrij veel plekken kun je gratis gebruik maken van WI-FI. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen. Sommige hotels (vooral zakenhotels van grote ketens) vragen nog steeds geld voor WI-FI.

Kleding

Kleding inpakken voor een reis naar San Francisco betekent dat je met verschillende weersomstandigheden rekening moet houden. Dat geldt voor het hele jaar. De kans op neerslag is in de zomerperiode wel duidelijk minder dan de rest van het jaar, maar het is vooral de temperatuur die je parten kan doen spelen. Tijdens de winter kan het overdag bijvoorbeeld heerlijk zonnig zijn bij lenteachtige temperaturen, maar tegen zonsondergang kan het ineens vrij snel afkoelen. Een jas, vest of fleecetrui zijn dan welkome kledingstukken. Maar zelfs in de zomermaanden is het handig om ook wat warmere laagjes bij te hebben. Op het moment dat er mist in San Francisco hangt kan het aanzienlijk kouder zijn of aanvoelen dan wanneer de zon schijnt. Dichte schoenen en kleding die je in laagjes aan kunt trekken is ons advies voor alle jaargetijden.

Omdat San Francisco niet alleen een leuke toeristische bestemming is, maar ook een echte stad is, kun je niet een hele dag in korte broek met flipflops rondlopen. Op het moment dat je ’s avonds uit gaat eten en in een restaurant terecht komt is een lange broek voor de heren een minimale vereiste. De betere restaurants verwachten zelfs dat je wat formelere gekleed gaat.

Kraanwater

Het kraanwater in San Francisco is helemaal veilig om te drinken. Er is daarom geen enkele reden om leidingwater te vermijden als drinkwater. In restaurants wordt kraanwater (tap water) vrijwel standaard gratis geserveerd aan de gasten. Ook ijsblokjes hoef je dus niet te mijden.

Openingstijden

Als je je auto wilt parkeren in San Francisco dan kan dat een kostbare zaak zijn. Parkeerplaats is schaars en duur. Op straat zijn er vaak beperkingen. Vooral op doorgaande weken zijn er vaak tijdstippen dat je er niet mag staan vanwege spits. Die tijden staan aangegeven op borden. Op het moment dat je gaat parkeren moet je soms wel drie borden bestuderen om te kijken of het mag en voor hoelang. Vervolgens mag je met muntgeld of creditcard de stadskas spekken. Particuliere parkeerterreinen en parkings hebben uiteenlopende tarieven. Bij hotels parkeren is vaak het duurste. De kosten voor hun (valet)parking kunnen tegenwoordig gemakkelijk de $ 50,- per nacht overstijgen. Kijk daarom bij een reservering goed wat het kost om je huurauto te parkeren.

Openingstijden

Reisdocumenten

Als houder van een Nederlands (of Belgisch) paspoort heb je geen visum nodig als je de Verenigde Staten gaat bezoeken als je er maximaal 90 dagen verblijft. Wel heb je een zogenaamde elektronische toelating nodig. Deze ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben. Dat kost 14 euro, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Je kunt je ESTA dan in het Nederlands aanvragen en afrekenen via bankoverschrijving of iDEAL. Voor deze service betaal je dan wel een hogere prijs dan wanneer je het zelf via de officiële site regelt.

Resort fee

Een fenomeen dat in Las Vegas begonnen is, is helaas ook overgewaaid naar een aantal andere plekken in de Verenigde Staten zoals in San Francisco: de resort fee. Deze verplichte toeslag wordt ook wel een ‘facility fee’, ‘destination fee’, ‘amenity fee’ of ‘resort charge’ genoemd. Je krijgt hiervoor zaken die elders vaak gratis zijn zoals internettoegang, toegang tot het zwembad, lokale telefoontjes, soms gratis water en/of koffie en thee op je kamer en soms ook ontbijt. De resort fee ligt gemiddeld zo rond de 25 tot 30 dollar per kamer per nacht. Eigenlijk is het een verkapte verhoging van de kamerprijs die vaak niet zichtbaar is op het moment dat je naar hotelkamers zoekt en zelfs tijdens het boeken is het vaak niet of amper zichtbaar dat dit bedrag er nog bij komt.

Roken

In San Francisco is er als roker eigenlijk nog maar één plek waar je kunt roken en dat is buiten op straat. In hotels, bars, restaurants en openbare gebouwen mag niet gerookt worden. Er zijn zelfs plekken in de buitenlucht waar aangegeven wordt dat je er niet mag roken. Dat kan bijvoorbeeld in wachtrijen zijn of bij de entree van winkels, restaurants of hotels.

Taal

De officiële taal en gangbare spreektaal in San Francisco is Engels. Als toerist zul je met vrijwel iedereen in het Engels kunnen communiceren. In sommige etnische wijken zoals Chinatown kan het voorkomen dat je mensen tegen het lijf loopt die de Engelse taal amper of niet machtig zijn. Erg groot is de kans dat je daar als toerist mee te maken krijgt is niet zo groot. Spaans wordt door locals onderling redelijk vaak gesproken hebben als ze beide een Latijns-Amerikaanse achtergrond hebben.

Telefoon

In San Francisco vind je nog openbare telefoons op straat. Door middel van muntgeld of creditcard kun je lokale, interlokale en internationale telefoongesprekken voeren. Met een mobiele telefoon is het natuurlijk ook goed mogelijk om te bellen als je in San Francisco bent. Kijk wel goed bij je provider wat het kost om te bellen of gebeld te worden. Die tarieven kunnen aardig uiteen lopen en zijn soms aan de hoge kant.

Toiletten

Verspreid door het San Francisco zie je wat openbare toiletten staan. Het zijn er niet zoveel, maar als je ze tegenkomt zijn ze in ieder geval wel gratis en als het goed is schoon. Dat komt omdat de zeer ruime unisex toiletcabines automatisch gereinigd worden na ieder bezoek. Dat kan er op drukkere dagen wel voor zorgen dat je wat langer moet wachten. Je vindt de openbare toiletten onder andere op Union Square, bij Coit Tower, vlak bij het stadhuis en twee stuks in het Financial District vlakbij het Ferry Building.

Toiletten

Tijdsverschil

Als je naar San Francisco reist dan krijg je te maken met een aardig tijdsverschil. In San Francisco is het meestal 9 uur vroeger dan bij ons. Dat betekent dat op het moment dat jij gaat ontbijten in San Francisco men in Nederland of België als het goed is al aan het diner zit.
Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 9 uur bedraagt en dat komt omdat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In San Francisco begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 8 uur is.
Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Tijdsverschil

Veiligheid

San Francisco is een redelijk veilige stad, zeker als je het vergelijkt met andere Amerikaanse steden. Toch heeft ook deze stad een ruig randje waar je als toerist weleens van kunt schrikken. Het aantal daklozen is vrij groot en zeker op plekken waar die zich in groepen concentreren is het niet altijd even aangenaam om te lopen. Je hoeft er niet direct last van te hebben, maar niet iedereen vindt het even aangenaam om er langs te moeten lopen. Wat vooral opvalt is dat het op veel plekken na zonsondergang snel rustig wordt op straat en dat de stad dan toch een ander uiterlijk krijgt. Net als in ieder andere grote Amerikaanse stad neemt de kans dat je beroofd wordt na zonsondergang flink toe en dat geldt ook hier. Wees daarom extra op je hoede en zorg er liever ook voor dat er amper wat te halen valt. Ga ’s avonds niet alleen of in klein gezelschap op stap met dure horloges of camera’s, want dat kan potentiële dieven of overvallers aantrekken.

Wees in San Francisco altijd op je hoede voor zakkenrollers. Want hoe vriendelijk de stad ook aanvoelt, als toerist ben je een aangename prooi voor gauwdieven. Plekken waar ze vooral toeslaan is in het openbaar vervoer en op drukke plekken.

Veiligheid